ИЗВЕСТНИ ВИНАРСКИ ИЗБИ В БЪЛГАРИЯ
image_pdf

ИЗВЕСТНИ ВИНАРСКИ ИЗБИ В БЪЛГАРИЯ

Винарска изба Марян

името и идва от с. Марян, близо до гр. Елена свързано с легендарното минало на България през Второто Българско Царство и увековечило традициите на винопроизводството в България. Избата е изградена от семейство Иванови през 2010 г. те продължават тези традиции и създават Maryan Winery в подходящите за целта климaтични условия на Еленския Балкан. Постоянните есенни и пролетни температури помагат за отлежаването на уникални вина както червени, така и бели, създавани по класическа технология.

Винарска изба Манастира

Намира се в Южна България близо до Пазарджик. Традициите в местността са свързани още с Древните Траки. Името на избтата идва от едноименнта местност, където се намира. Първокласните лозя, с които разполага избата са от различни сортове грозде, специално селектирани за направата на бутикови продукти от червени и бели вина. Червени вина като: Каберне Совиньон, Мавруд, Мерло, Сира и Анчелота и бели, като: Шардоне, Совиньон Блан и Мускат Отонел. Подходящите климатични и почвени условия спомагат за уникалното качество, плътност и наситен аромат.

Винзавод Асеновград

Създаден през 1947 г. въз основа на лозарската кооперация “Станимашки мавруд”. До днес разрастващия се капацитет, подбраните сортове лозя, усъвършенстването в опита донасят много успехи на завода. Създава се и специална екпериментална изба, основаваща се на шведския опит и са селектирани първите сортове “Мавруд”, “Рубин” и “Каберне Совиньон” в региона. Гордост на завода са и немалко продукции през годините, отличени с медал на международни конкурси и изложения. Освен вино, заводът произвежда и много други високоалкохолни продукти.

Домейн Менада

Създадена марка в Централна Българя – Стара Загора, вдъхновена от древните тракийски традиции и наследство, останало като различни съдове, артефакти и други паметници с лозаро-винарски мотиви. Танцуващата фигура на менада е персонаж от тракийската митология, който служи за емблема на избата и е дала име на самото Дружество. Климатът в местността, с уникалното си течение, което не позволява реколтите да измръзват, прави сортовете с балансирано наличие на захарност и киселини. Поради това сортовете вино се отличават с прекрасни характеристики.

Телиш/Кастра Рубра

Създрадена през 1999 г. избата е известна с неповторимите си вина с доброто съчетание на качество и цена. Новаторство в опаковката, стремеж към постоянно развитие характеризира избата. Създава се и избата Кастра Руба – в духа на старите традиции, черпещи от изворите на историята се добиват нови и нови сортове лозя в този живописен край, водещ началото си от митична крепост на стар византийски път, свързващ Запада с Ориента. Днес, модерната изба се гордее с отглеждането на разнообразни сортове и с производство на много класни вина.

Винарска изба “Ямантиев”

Създадена от потомък на стар род от Дряновския Балкан, постигали своите успехи дори извън Българките предели. Гордостта на избата са различните сортове лозя, добити, възпитани и подготвени да дадат най-доброто от себе си. Виреещите в околностите на Ивайловград лозя са под непрекъснато наблюдение, грижа и развитие, за да могат да зарадват любителите на най-тънките вина. Непрекъснатият анализ и прецизност при работата на екипа носи успех и радост на любителите на виното.

Винарна “Малката звезда”

Създадена през 2005 г. в югоизточна България в близост до гр. Харманли. В духа на древнотракийските традиции, този регион на Златна Тракия е вдъхновил екипа, за да създаде чудесни сортове лозя и да се гордее с целия процес на винопроизводството. Това е преживяване, водещо до незабравима дегустация на тези специални серии бутикови вина в неповторима обставновка. Всеки детайл е от значение и дава допълнителен привкус на доброто вино. Особено внимание избата отделя на зреенето на грозето, като прецизно съблюдава за точния момент.

Винарска изба Брестовица

Създадена през 30-те години на миналия век в Тракийската низина – близо до гр. Пловдив. Проектирана от френски специалисти в духа и традициите, почерпени от френските винари, създавайки един класически образец на френска “надземна изба”. Класическа технология се използва за продукцията от ароматни вина, направени от ръчно брани сортове грозде. Избата се гордее със своите стриктно спазвани правила за ред, хигиена и контрол, в това се крие тайната на създаваните с гордост висококачествени вина.

Винарска изба „Шато Типченица”

Създадена през 2003 г. в с. Типченица, в подножието на Врачанския балкан и възстановява и усъвършенства базата на старото ТКЗС в селото. Това е район с традиции във винопроизводството, характерен с известния български сорт Врачански мискет. Избата отделя голямо внимание не само на производството на вино, но и на пепиниерството – производството на лозов посадъчен материал от 12 различни сорта. Упоритият труд, целите и добрите резултати са част от ежедневието на екипа, гордеещ се със собствените си лозя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *